ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΈΡΓΟ
Η ιστορία αυτής της ιστορίας
Η ιστορία αυτής της επιχειρηματικής ιστορίας ξεκινά πολλά χρόνια πριν τη συγγραφή της.

Όλα άρχισαν το 2015, όταν συνέλαβα την ιδέα για την έρευνά μου BUSINESS IQ. Εκείνη την εποχή με στοίχειωνε μια απορία: Γιατί μόνο 3 ή 4 στους 10 επιχειρηματίες καταφέρνουν να κλείσουν τα 10 χρόνια επιχείρησης; Αυτοί οι αριθμοί σίγουρα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από τομέα σε τομέα, αλλά η γενικότερη τάση παραμένει ξεκάθαρη. Γι' αυτό, έθεσα στον εαυτό μου ένα στόχο: να ανακαλύψω την αιτία της «υψηλής επιχειρησιακής θνησιμότητας».

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε γράψει: «Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα από το επίπεδο στο οποίο δημιουργήθηκε. Πρέπει να περάσεις πάνω από αυτό, στο επόμενο επίπεδο». Αν αυτό όντως ισχύει, τότε ποιο ακριβώς είναι το επόμενο επίπεδο απ' όπου θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα;

Ολοκλήρωσα το πρώτο στάδιο της έρευνάς μου στα μέσα του 2021 και βασισμένος στις ανακαλύψεις μου έγραψα το βιβλίο Business IQ: Επεκτείνοντας τα όρια της επιχειρηματικής νοοτροπίας, ένα έργο που εκδόθηκε από τον οίκο Alpina Pro, κορυφαίο στον τομέα των επιχειρησιακών βιβλίων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, ενώ προσπαθούσα να συστηματοποιήσω και να ταξινομήσω αμέτρητα στοιχεία, απαρίθμησα επίσης σε μια λίστα τα πιο «συνηθισμένα» επιχειρηματικά στερεότυπα και εσφαλμένες αντιλήψεις που συχνά οδηγούν στην αποτυχία.

Αυτή η λίστα παραγόντων αποτέλεσε την κεντρική υπόθεση και το πλαίσιο για να γράψω την Οδύσσεια της Γκόσιο: Μια επιχειρηματική ιστορία με μια σπίθα σοφίας.

Γιατί μια επιχειρηματική ιστορία;
Θέλοντας να διαδώσω τα αποτελέσματα της έρευνάς μου στον κόσμο των επιχειρηματιών και προσπαθώντας να το κάνω εκτός ακαδημαϊκών κύκλων, κατέληξα στο ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εκφράσω αυτές τις ιδέες με τη βοήθεια μιας αλληγορίας.

Μια συναρπαστική ιστορία με πλήθος μεταφορών θα μετέδιδε τις ιδέες στο κοινό καλύτερα και γρηγορότερα απ' ό,τι πληκτικές λίστες γεμάτες από «τι» και «γιατί» αυτή ήταν η σκέψη μου. Και, όντως, έτσι αποδείχτηκε στην πράξη.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο επέλεξα την αλληγορική γραφή είναι γιατί «μεταλλάσσει» την ορθολογική σκέψη των επιχειρηματιών -που τόσο βολική και οικεία τούς είναι- σε έναν ανορθόδοξο τρόπο σκέψης που λειτουργεί έξω από το πεδίο της λογικής.

Όταν κάποιος διαβάζει μια φανταστική ιστορία, αναπόφευκτα αλλάζει οπτική και μπαίνει στη θέση του παρατηρητή, μαθαίνει και στοχάζεται για τις ζωές και τις ενέργειες των χαρακτήρων από κάποια απόσταση.

Θα τολμούσα να πω ότι αυτή ακριβώς η ικανότητα -το να βλέπουμε ένα πρόβλημα από μια νέα οπτική γωνία- είναι ο ορισμός της δημιουργικότητας.

Η οπτική γωνία της επιχειρηματικότητας καθορίζεται αποκλειστικά από τη νοοτροπία ΑΥΤΟΥ που επιδίδεται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η λογική ενός ατόμου εξαρτάται από την οπτική γωνία που υιοθετεί σε σχέση με κάποιο πρόβλημα.

Οι έννοιες του σωστού και του λάθους εξαρτώνται από την οπτική γωνία.
Αυτή η προσέγγιση ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα του αναγνώστη, επιτρέποντάς του να σκεφτεί, χωρίς να περιορίζεται από τα συμβατικά στεγανά της λύσης προβλημάτων, και να βρει λύσεις σε ένα αλληγορικό, μεταφορικό επίπεδο, που ίσως σας θυμίσει τους μύθους του Αισώπου· λύσεις που μπορούν μετά να μεταφερθούν στην επιχειρηματική πραγματικότητα.

Εκτός αυτού, μια τέτοια ιστορία μπορεί να στρέψει την προσοχή του αναγνώστη σε ορισμένους σημαντικούς -μα λιγότερο προφανείς- παράγοντες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον θρύλο, ο Τζένγκις Χαν εξόρισε έναν έμπορο που προσπάθησε να πουλήσει τα προϊόντα του στον σπουδαίο αυτόν αυτοκράτορα. Ένας όμως άλλος έμπορος, που του πρόσφερε δώρα, ανταμείφθηκε δεκαπλάσια. Σε αντίθεση με το προϊόν προς πώληση, που είναι απρόσωπο, το δώρο συμβολίζει τη φιλία και την ευγενική μεταχείριση.

Από αυτήν την άποψη, οι αλληγορικές ιστορίες πρέπει να θεωρούνται μια ξεχωριστή μορφή τέχνης. Στο κάτω κάτω, στόχος της τέχνης είναι να δημιουργήσει μια σχέση μεταξύ δημιουργού και θεατών.

Αλλά και ως προς αυτό βρίσκουμε μια πληθώρα αναλογιών στον κόσμο των επιχειρήσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η επιχειρηματικότητα δεν ήταν ποτέ τόσο συνδεδεμένη με τη δημιουργικότητα και την τέχνη όσο στις μέρες μας.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της επιχειρηματικής νοημοσύνης: το να ανακαλύψετε νέα νοήματα και νέες αξίες για τους σημερινούς και μελλοντικούς σας πελάτες. Κι η ιστορία μου δεν αποτελεί εξαίρεση: μέσα από αυτήν προσπάθησα να ανακαλύψω νέα νοήματα και αξίες για τους αναγνώστες μου.